Koppeling tussen de olieprijs, gasprijs en stroomprijs

Gepubliceerd op 1 februari 2022 om 11:02

De prijzen van olie, gas en elektriciteit staan met elkaar in verband. Om stroom op te wekken wordt gas en/of olie gebruikt. Is de gas- en/of olieprijs laag, dan wordt dit doorgerekend in de elektriciteitsprijs zijn deze prijzen hoog dan stijgt ook de stroomprijs. De hoogte van de gas en olieprijs wordt bepaald door vraag en aanbod.

Is de vraag hoog en het aanbod laag dan stijgen de prijzen. Een mooi voorbeeld is het begin van de Coronacrisis toen werd er weinig auto gereden en gevlogen waardoor de vraag naar olie afnam wat resulteerde in een lage gas-, stroom en benzineprijs.

Reactie plaatsen

Reacties

W.N.A. Klomp
2 jaar geleden

De starre koppeling van de gasprijs en stroomprijs acht ik een gedateerde maatregel. In deze tijd van schaarste met gas en daarbovenop de zettingen in de bodem van Groningen en omgeving maken deze koppeling tot onnodig belasten van de toch al smalle beurs van veel Nederlanders. Het loslaten van deze koppeling kan m. i een verlaging van de stroomprijs tot gevolg hebben en een verlaging van de energienota. Daarnaast zou het recht doen aan het verduurzamingsbeleid van de overheid. Voor de kleine huishoudingen bestaat de mogelijkheid, om kleine elektrische kachels bij te plaatsen of over teschakelen op kleine boilers op de plaats waar warm water nodig is. Dit dan in plaats van de veel te kostbaar geworden cv en warmwatervoorziening met gas. Voor veel mensen mogelijk een verlichting en voor anderen zelfs een oplossong.
De discussie hierover hoor ik naar mijn mening veel te weing.
IJhorst 07-09-2022